Son yıllarda evlerden iş yerlerine, mutfaklardan oturma odalarına hemen hemen her yaşam alanında kullanılan ve modern, spor ve şık görünümleri ve pratik kullanım özellikleriyle sıradan perdelerin önüne geçen stor perde modellerini tercih etmek sebep oldukça fazla.
Stor perdeler sıradan perdelere göre oldukça farklı bir mekanizmaya ve açılıp kapanma prensibine sahiptir. Stor perdeler için özel olarak üretilmiş kumaşların bir boru yardımıyla açma kapama mekanizmasına adapte edilerek boruya sarılarak yukarı doğru açılan ve aşağı doğru kapanan bir sistemden ibarettir. Boruyu kontrol eden şerit, zincir, yay ya da iplerin hareketiyle açılıp kapandıkları için oldukça pratik bir kullanıma sahiptirler ve bu pratiklikleri onların en önemli avantajlarından biridir.
Stor perdelerin bir diğer öne çıkan özelliği ise her zaman gergin, pürüzsüz ve düz görünümleri sayesinde dekorasyonda son derece düzenli ve akıcı bir görünüm oluşturmaları ve pencere dekorunun kalabalık ya da karışık görünmesinin önüne geçmeleridir.
Stor perdeler hem fon perde olarak hem de tül perde olarak farklı kumaşlardan üretildikleri gibi bu iki perdenin tek bir mekanizma ile birleştirildiği akıllı tasarımlar da oldukça revaçta. Yani hem güneşlik hem de tül perdeyi aynı mekanizmaya bağlı tek bir stor perde ile kontrol edebilirsiniz. Ayrıca zebra perde adı verilen ve içeriye giren ışık miktarının ayarlanabildiği oldukça kullanışlı modeller de perde, panjur ve jaluzi piyasasında en çok ilgi gören modelleri oluşturuyor.
Ancak evlerine stor perde yaptırmak isteyenlerin genellikle kafasını karıştıran ve dezavantaj olarak da adlandırabileceğimiz bir zorlukları olduğunu da biliyoruz: Temizlik. Sıradan perdeler istenildiği zaman makinede yıkanabilir ve ütülenerek yeniden asılabilir. Hatta bazı perde kumaşı çeşitleri ütüye bile ihtiyaç duymuyor ve yıkandıktan sonra nemli bir şekilde asıldığında kendiliğinden düzleşiyor. Ama stor perdeler söz konusu olduğunda yalnızca kumaştan değil işlevsel bir mekanizmadan da bahsettiğimiz için temizlik kısmı biraz daha güç ve özen gerektiriyor.
Peki stor perdelerin temizliği nasıl yapılmalı? İşte evinize stor perde almadan önce temizlikleri ve kullanımları hakkında bilmeniz gereken her şey…
Stor perde kumaşlarının temel özellikleri
Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz gibi, stor perdeler, mekanizmalarına uygun olarak üretilen kumaşlar ile çalışabilirler. Yani her kumaş stor perdede kullanılamaz. Stor perdeler genellikle polyester kumaşlardan üretilirken farklı tarzlarda modellerde pamuk ve keten de kullanıldığı oluyor. Ancak kullanılan kumaşın cinsinden daha önemlisi stor perdelerdeki kumaşların plastiği andıran pürüzsüz gerginliğe ulaşmasını sağlayan ana unsur bu kumaşlara uygulanan apre kaplamalardır. Apre, tekstil ürünleri için kullanılan bir tür cila olarak tanımlanabilir ve stor perde kumaşlarının sert ve sağlam yapılarını edinmelerini sağlar.
Stor perdeler ne sıklıkla temizlenmeli?
Apre kaplamanın perde kumaşına verdiği sert ve gergin dokunun yanı sıra bir başka işlevi var, o da perdelerin toz ve kirden minimum düzeyde etkilenmesini sağlamak. Tıpkı ahşap yüzeylere uygulanan koruyucu vernikler gibi, stor perdelerde kullanılan kumaşlar da onları kire karşı koruyan bu kaplamayla kaplanmışlardır. Ve tabii bu da stor perdelerin temizlik ihtiyacını sıradan perdelere nazaran o büyük ölçüde azaltan faktörlerden biridir. Eğer üzerine kazara bir sıvı veya başka bir leke oluşturacak bir şeyler dökülmediyse evlerde kullanılan stor perdeler ofislerde kullanılan perdelere göre daha az kirlenirler.
Gündelik bakım
Gündelik ev temizliğinizi yaparken stor perdelerinizi de bir iki haftada bir düzenli ve pratik bir bakımdan geçirirseniz perdelerinizin temizlik ömrünü de uzatabilirsiniz. Bunun için elektrik süpürgenizin çekim gücünü minimuma indirip koltuk süpürme başlığı ile stor perdelerinizin yüzeyindeki tozu alabilirsiniz. Bunun yerine nemli bir bez yardımıyla da perdelerinizi hafifçe silerek tozdan arındırabilirsiniz. Bu kadar basit! Ancak unutmamanız gereken en önemli nokta stor perdelerinizi temizlerken kimyasal deterjan kullanmamanız gerektiği. Çünkü kimyasal deterjanlar stor perdelerin koruyucu kaplamalarına zarar verebilir. Bu yüzden bez yardımıyla toz alacaksanız yalnızca su ile ya da doğal sabunlu su ile bezi nemlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
Stor perde temizliği
Dediğimiz gibi bu tarz bir gündelik bakım ve temizlik ile stor perdelerinizi ilk yıllar kirlenmeden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz ama içiniz rahat etmiyorsa ya da perdelerin gerçekten derin bir temizlik zamanı geldiyse işinizin biraz daha zor olduğunu belirtelim. Stor perdeler için en ideal temizlik yöntemi elbette yıkamak değil, kuru temizlemedir. Eğer yakınınızda güvendiğiniz iyi bir kuru temizleme firması varsa ve yıkama zahmetinden kaçınmak istiyorsanız perdeleri mekanizmaları ile birlikte kuru temizlemeye göndermeniz sizin için en ideal yöntem olacaktır. Ancak tabii ki kuru temizleme için ayrı bir bütçe ayırmak istemeyenler ve perdelerinin temizliğini kendi elleriyle yapmak isteyenler için de biraz daha zahmetli olsa da bazı yöntemler var.
Stor perdeler nasıl yıkanır? Stor perdeleri söküp çamaşır makinesine atmak mümkün mü?
Stor perdeleri mekanizmalarından tamamen çıkarıp çamaşır makinesinde soğuk ve kısa programlarda yıkamak da elbette mümkün, ancak bu işlemin biraz riskli bir işlem olduğunu belirtmek gerek zira borudan tamamen sökülen stor perde kumaşlarını yıkadıktan sonra geri takmak oldukça zahmetli ve ustalık isteyen bir iş. Ayrıca çamaşır makinesindeki yıkama işlemi sırasında oluşan kırışıklıklar da apre kaplama zarar gördüğü takdirde kalıcı olabilir.
Bizi sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.
Facebook adresimiz : https://www.facebook.com/ciceksustorperdeyikama
İnstagram adresimiz : https://www.instagram.com/ciceksustorperdeyikama/
İletişim kısmında form doldurup sorularınıza yanıt alabilirsiniz. https://www.karabukstorperdeyikama.com/iletisim/